تمام حقوق برای مجله حقوقی نیروانا محفوظ است.
هر شخصی می تواند قبل از تقدیم دادخواست ،حق خود را به وسیله اظهار نامه از دیگری مطالبه نماید البته به شرطی که موعد مطالبه رسیده باشد. پس اظهارنامه در مسائل یا دعاوی حقوقی وسیله ای برای بیان اظهارات خود به طرف مقابل است. چون اظهارنامه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در ایران به مخاطب ابلاغ میشود بنابراین امکان طرح دعوی بر اساس آن وجود دارد. حال این سوال پیش می آید که تنظیم اظهارنامه قضایی به چه نحوی است و چه مطالبی را در نوشتن اظهار نامه قضایی باید ذکر کنیم؟
در نوشتن اظهارنامه قضایی و تنظیم آن باید مواظب بود تا مطالبی عنوان نشود که موجب سوء استفاده طرف مقابل شود و بتواند علیه نویسنده اظهارنامه استفاده نماید و همچنین از به کار بردن کلمات تهدید آمیز و غیرمحترمانه پرهیز شود و خلاصه اینکه جز در مواقع لازم از فرستادن اظهارنامه خودداری نماییم، زیرا ممکن است ارسال اظهارنامه موجب هوشیاری طرف مقابل شود. مثلا اگر موضوع دعوی شما مطالبه وجه باشد و قصد داشته باشید با صدور قرار “تامین خواسته” اموال طرف را توقیف کنید او با وصول اظهارنامه این فرصت را پیدا می کند که اموال خود را از دسترس شما خارج نماید.
جهت برخورداری از مشاوره حقوقی تلفنی راهنمای مشاوره زیر را مطالعه فرمایید.
چه کسانی میتوانند اظهارنامه ارسال کنند؟
مطابق ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی)، «هرکس میتواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را بهوسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط براین که موعد مطالبه رسیده باشد ، بهطور کلی هرکس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد بهطور رسمی بهوی برساند ضمن اظهارنامه بهطرف ابلاغ نماید.»
همچنین بایستی نوشتن مطالب اظهارات کمال دقت را داشته باشیم زیرا هر مطلبی که قید میکنیم، از آنجا که در نهایت ذیل آن را امضا خواهیم کرد، تحت شرایطی اقرار محسوب میگردد و ممکن است در دعوی، طرف مقابل از آن علیه خودمان استفاده کند. پس باید در تنظیم اظهارنامه قضایی توجه داشته باشید که از نسبت دادن جرم به طرف مقابل یا نوشتن اکاذیب خودداری نمایید چون ممکن است تحت شرایطی به عنوان کسی که اقدام به نشر اکاذیب نموده است از سوی طرف مقابل تحت تعقیب کیفری قرار بگیرید. همچنین اداره ثبت اسناد و دفتر دادگاهها میتوانند از ابلاغ اظهارنامههاییکه حاوی مطالب خلاف اخلاق و خارج از نزاکت باشد، خودداری نمایند.
روش ثبت و پیگیری اظهارنامه قضایی
امروزه با تحقق ثبت دعاوی از طریق سیستم رایانه ای در مراکز استان های سراسر کشور، به سهولت می توان به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی مراجعه و نسبت به ثبت اظهارنامه اقدام نمود.در سایر شهرها نیز از طریق مراجعه مستقیم به دادگستری این امر میسر می باشد. لازم بذکر است که چنانچه طرف دعوی بیشتر از یک نفر باشد به ازای هر نفر یک برگ اضافه می شود. به علاوه هنگامی که به وسیله اظهارنامه مطالبی را به طور رسمی به طرف مقابل ارسال می کنیم نوشته باید طوری باشد که بعدها قابل اثبات باشد و همچنین وقتی می خواهیم چیزی را به کسی بدهیم و او حاضر نیست آن را بگیرد، از طریق ارسال اظهارنامه به او تسلیم می کنیم.
۱. درگاه خدمات الکترونیک قضایی
شخص اظهارکننده پس از ورود به درگاه خدمات الکترونیک قضایی (adliran.ir) اطلاعات اولیه را تکمیل نموده و پس از ثبت اولیه و دریافت کد رهگیری برای ادامه فرایند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند.
۲. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
شخص با همراه داشتن مدارک مورد نیاز به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند و متصدی دفتر، پس از وارد کردن اطلاعات اولیه اظهارنامه را ثبت و کد رهگیری دریافت مینماید. در هر دو حالت متصدی دفتر پس از وارد کردن کد رهگیری ارائه شده از سوی سامانه و احراز هویت شخص، هزینه مربوطه را به صورت الکترونیک از وی دریافت میکند. نوشتن اظهارنامه قضایی
سپس از اظهارنامه ثبت شده چاپ تهیه نموده و به تأیید شخص می رساند و در پایان رسیدی مبنی بر ثبت اظهارنامه در دفتر خدمات الکترونیک قضایی به متقاضی ارائه میکند که کد رهگیری ثبت اظهارنامه برای پیگیری اظهارنامه در همین رسید درج میشود.
3.مراجعه مستقیم به دادگستری
با مراجعه مستقیم به دادگستری این امر میسور می باشد.
با توجه به نکاتی پیش تر ذکر شد پیشنهاد می شود قبل از تنظیم اظهارنامه قضایی با یک وکیل یا مشاوره حقوقی مشورت کنید .مشاوره در ضمینه تنظیم اظهارنامه قضایی میتواند هم به صورت تلفنی و هم به صورت حضوری انجام گردد.
تمام حقوق برای مجله حقوقی نیروانا محفوظ است.